FAQ items aan het laden...

QEEG

QEEG2024-02-20T11:25:39+01:00

QEEG brainmap

Een QEEG is een hersenonderzoek om te beoordelen of de klachten die u ervaart terug te zien zijn in de hersenen en hoe deze het beste kunnen worden behandeld met neurofeedback.

Het QEEG kan ook als losstaand onderzoek afgenomen worden. Naast inzicht in de vraag of en zo ja hoe uw klachten samenhangen met uw hersenen (biologisch verklaringsmodel), levert het vaak ook aanwijzingen op over of en zo ja welke behandelmethoden geschikt kunnen zijn op basis van uw hersenen.

Het QEEG hersenonderzoek start met de afname van een EEG meting (hersenmeting).

EEG meting

Elekro-encefalografie (EEG) is een methode om de activiteit van uw hersenen via de hoofdhuid te registreren. Bij het maken van een EEG worden er elektroden (meetdopjes) in een soort badmuts op het hoofd geplaatst. Er wordt een registratie gemaakt met ogen open, ogen gesloten. Het onderzoek inclusief alle voorbereidingen duurt bij elkaar ongeveer 45 minuten en doet geen pijn.

QEEG hersenonderzoek

Vervolgens maken we een QEEG brainmap. Dit is een methode, waarbij uw hersenactiviteit (EEG) wordt vergeleken met de hersenactiviteit van een grote groep mensen zonder psychische klachten van dezelfde leeftijd (dit heet een QEEG). Dit heeft als doel om evt. afwijkingen in kaart te brengen. Uw QEEG wordt vervolgens vergeleken met de QEEG afwijkingen zoals beschreven bij psychische stoornissen en klachten vanuit de wetenschappelijke literatuur.

Breinnetwerkanalyse

Bij Brainmed kunnen we na het QEEG nog een stap verder gaan. Zo kan er een aanvullende breinnetwerkanalyse worden gemaakt om de efficiëntie van de breinnetwerken in kaart te brengen. Dit geeft inzicht in de efficiëntie van de breinnetwerken betrokken bij aandacht, concentratie, zelfregie/ motivatie, verslavingsgevoeligheid, prikkelverwerking, executieve functies, gevoeligheid voor spanning, stress, angst, stemming, (werk)geheugen, taal, sociaal inzicht en empathie, pijn en informatieverwerkingssnelheid.

0
Neurofeedback cliënten
0
QEEG afnames
0
Jaren ervaring
0
Klantbeoordeling

Op basis van een QEEG brainmap kan er worden beoordeeld of uw klachten kunnen worden verklaard vanuit uw hersenen. Het geeft een unieke inkijk in de werking van uw eigen brein.

Brainmed geeft inzicht

QEEG hersenonderzoek

voor wie?

Iedereen met psychische en/ of neurobiologische klachten kan zonder verwijzing een QEEG brainmap aanvragen. QEEG brainmap wordt veel ingezet bij vragen omtrent.

  • Slaapproblemen

  • Depressie

  • Migraine/ hoofdpijn

  • NLD

  • Dwang stoornis

  • Epilepsie

  • Chronische vermoeidheid

  • Stress

  • Prestatieverbetering / peak performance training

Geïnteresseerd in een QEEG brainmap? Neem contact met mij op voor een oriënterend gesprek.

QEEG - hersenonderzoek - Brainmed

QEEG brainmap werkwijze

Om te kunnen beoordelen of een QEEG hersenonderzoek iets voor u kan betekenen maak ik graag eerst telefonisch kennis met u. Zo weten we beiden of het zinvol is om een eerste afspraak in te plannen.

Losstaand QEEG hersenonderzoek

Een QEEG hoeft u niet in combinatie met Neurofeedback af te nemen. U kunt ook een losstaand QEEG onderzoek afnemen.

Naast inzicht in de vraag of en zo ja, hoe uw klachten samenhangen met uw hersenen (biologisch verklaringsmodel), levert het vaak ook aanwijzingen op over of en zo ja, welke behandelmethoden geschikt kunnen zijn op basis van uw hersenen.

Let op: voor het stellen van een formele DSM diagnose is ook aanvullend psychologisch/ psychiatrisch onderzoek vereist. DIt laatste verricht Brainmed niet.

QEEG

QEEG brainmap is een methode, waarbij uw hersenactiviteit (EEG) wordt vergeleken met de hersenactiviteit van een grote groep mensen zonder psychische klachten van dezelfde leeftijd (dit heet een QEEG).

Een QEEG kan zonder verwijzing worden aangevraagd.

Om te kunnen beoordelen of een QEEG hersenonderzoek iets voor u kan betekenen maak ik graag eerst telefonisch kennis met u. Zo weten we beiden of het zinvol is om een eerste afspraak in te plannen. Neem contact met mij op voor een vrijblijvend en kosteloos oriënterend gesprek met een neuropsycholoog.


Let op:
QEEG kan ook als onderdeel van een neurofeedback traject worden afgenomen en geeft dan ook uitsluitsel of neurofeedback een geschikte behandeling is.

Het QEEG hersenonderzoek bij Neurofeedback

Van EEG naar QEEG

Na de registratie van uw hersenactiviteit (EEG) wordt dit geanalyseerd. Uw hersenactiviteit wordt vergeleken met de hersenactiviteit van een grote groep ‘gezonde mensen’ van dezelfde leeftijd zonder psychische klachten.

De EEG data van de ‘gezonde mensen’ zijn opgeslagen in een grote database (Neuroguide database). Het resultaat van de vergelijking is een overzicht van de verschillen tussen uw hersenen en de hersenen van ‘gezonde mensen’. Dit wordt een kwantitatief electroencephalogram (QEEG) genoemd.

Het QEEG hersenonderzoek

In het QEEG rapport kunnen we o.a. zien of er sprake is van afwijkingen in de mate waarin de verschillende hersengolven aanwezig zijn en in mate waarin gebieden in de hersenen met elkaar samenwerken. De QEEG rapporten bestaan uit verschillende gekleurde hoofdjes. Dit stelt ons in staat om te beoordelen of er afwijkingen aanwezig zijn in in uw hersenen die samenhangen met uw klachten en of we deze kunnen behandelen.

Breinnetwerkanalyse

Bij Brainmed kunnen we na het QEEG nog een stap verder gaan. Zo wordt er een aanvullende analyse gemaakt om de efficiëntie van de breinnetwerken in kaart te brengen. Dit geeft inzicht in de efficiëntie van de breinnetwerken betrokken bij aandacht, concentratie, zelfregie/ motivatie, verslavingsgevoeligheid, prikkelverwerking, executieve functies, gevoeligheid voor spanning, stress, angst, stemming, (werk)geheugen, taal, sociaal inzicht en empathie, pijn en informatieverwerkingssnelheid.

Dit extra puzzelstuk is van onschatbare waarde bij het bepalen van de bron van de klachten. Niet alleen geeft het inzicht in hoe de klachten ontstaan en waar deze mee samenhangen, maar ook maakt dit het mogelijk gerichter en effectiever te behandelen.

Waarom QEEG?

  • QEEG leidt tot inzichten in de relatie tussen hersenen en biologische gevoeligheden/ klachten

  • Geen bijwerkingen

  • Veilig en pijnloos

Waarom Brainmed?

  • QEEG maatwerk

  • Neuropsycholoog met 18 jaar ervaring met QEEG

  • Uitslag op de dag van het QEEG

Wat zeggen klanten over Brainmed?

In de afgelopen 18 jaar heb ik als neuropsycholoog veel ervaring opgedaan met QEEG, neurofeedback en neurofeedback thuis.

Neurofeedback pakt de klachten bij de bron aan en vormt een goed alternatief voor praten en medicatie.

Lees hier alle klantbeoordelingen

Kan ik iets voor u betekenen?

Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen.

Advies en vragen - icon

Veel gestelde vragen over QEEG

Wat is een QEEG?2023-10-04T15:12:18+02:00

Wat is een QEEG?

Van EEG naar QEEG
Na de registratie van uw hersenactiviteit (EEG) wordt dit geanalyseerd. Uw hersenactiviteit wordt vergeleken met de hersenactiviteit van een grote groep ‘gezonde mensen’ van dezelfde leeftijd zonder psychische klachten.

QEEG voorbeeld

De EEG data van de ‘gezonde mensen’ zijn opgeslagen in een grote database (Neuroguide database). Het resultaat van de vergelijking is een overzicht van de verschillen tussen uw hersenen en de hersenen van ‘gezonde mensen’. Dit wordt een kwantitatief electroencephalogram (QEEG) genoemd.

In het QEEG rapport kunnen we o.a. zien of er sprake is van afwijkingen in de mate waarin de verschillende hersengolven aanwezig zijn en in mate waarin gebieden in de hersenen met elkaar samenwerken. De rapporten bestaan uit verschillende gekleurde hoofdjes. Dit stelt ons in staat om te beoordelen of er afwijkingen aanwezig zijn in in uw hersenen die samenhangen met uw klachten en of we deze kunnen behandelen.

Lees meer veel gestelde vragen over Neurofeedback QEEG

Gezondheidsrisico’s QEEG2023-10-04T16:49:55+02:00

Wat zijn de gezondheidsrisico’s bij een QEEG?

Er zijn geen gezondheidsrisico’s bij een QEEG, noch enige vorm van bijwerkingen.
Zowel in de wetenschappelijke literatuur als in de klinische praktijk zijn geen gezondheidsrisico’s en bijwerkingen gerapporteerd voor dit type onderzoek. Er wordt enkel en alleen een registratie van het hoofd gemaakt en u krijgt geen injecties en elektrische  schokken. Ook wordt er niets in de hersenen gestopt.

Lees meer veel gestelde vragen over Neurofeedback QEEG.

Wat gebeurd er na het QEEG?2023-10-04T16:50:28+02:00

Wat gebeurd er na het QEEG?

Na het QEEG wordt er een behandelplan opgesteld.
Na de EEG registratie wordt uw hersenmeting direct verwerkt en geanalyseerd. Omdat wij zelf beschikken over toegang tot de Neuroguide QEEG database, kunnen we uw data direct vergelijken met mensen van dezelfde leeftijd zonder klachten. Op basis van alle verkregen informatie (intake, vragenlijsten, EEG en QEEG) wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld dat 10-15 minuten na de afname van het QEEG met u wordt besproken. Binnen 10 dagen krijgt de uitslag ook digitaal.

Lees meer veel gestelde vragen over QEEG.

Waarom is een QEEG noodzakelijk?2023-10-04T19:03:04+02:00

Waarom is een QEEG voor Neurofeedback noodzakelijk?

Een QEEG voor Neurofeedback is noodzakelijk, omdat mensen met dezelfde psychische klachten onderling sterk van elkaar kunnen verschillen in de hersenen. Zo zien we bijvoorbeeld bij mensen met ADHD die qua klachten soms sterk op elkaar lijken toch compleet verschillende hersenafwijkingen. Alleen door de hersenen in kaart te brengen en te vergelijken met mensen zonder psychische klachten is het mogelijk om voor iedere cliënt te bepalen welke hersengolven er getraind kunnen worden en wat het beste aansluit bij de klachten van de client. Kort samengevat: hersenonderzoek (EEG/ QEEG) maakt het mogelijk om de neurofeedback behandeling af te stemmen op de client i.p.v. gebruik te maken van protocollen.

Lees meer veel gestelde vragen over Neurofeedback QEEG.

Voorbereiding op het QEEG2023-10-04T16:51:08+02:00

Moet ik me voorbereiden op het QEEG?

Om het onderzoek betrouwbaar bij u af te kunnen nemen, is het noodzakelijk dat u zich voorbereidt op het QEEG onderzoek. Wij verzoeken u de onderstaande voorbereidingen na te leven:

  • gebruik op de dag van het onderzoek weinig of geen haarverzorgingsproducten (wax, gel, haarspray, enz.)
  • gebruik op de dag van het QEEG geen make-up (foundation) en vettige crème op het voorhoofd
  • droog het haar voor het onderzoek
  • draag op de dag van het onderzoek geen contactlenzen (indien mogelijk)
  • nuttig 24 uur voorafgaande aan het onderzoek geen alcohol, softdrugs en harddrugs
  • rook 2 uur voorafgaande aan het onderzoek geen tabak/ sigaretten
  • nuttig 2 uur voorafgaande aan de test geen cafeïne houdende dranken
  • neem op de dag van het onderzoek geen voedingssupplementen
  • neem 24 uur voorafgaande aan het onderzoek geen vrij verkrijgbare geneesmiddelen (indien mogelijk)

Neemt u even contact met ons op als u niet in staat bent om de voorbereidingen op het QEEG na te leven. Wij zullen dan inschatten of het onderzoek betrouwbaar bij u kan worden afgenomen.

Lees meer veel gestelde vragen over Neurofeedback QEEG.

Medicatie met QEEG2023-10-04T16:51:31+02:00

Kan ik medicatie gebruiken tijdens een QEEG onderzoek?

Indien u medicatie gebruikt kunt u dit blijven gebruiken zoals u dat normaliter ook gewend bent te doen. Er bestaan twee uitzonderingen op deze regel, namelijk indien u:

  1. Psychostimulantia gebruik (Methylfenidaat, Ritalin, Concerta, Medikinet, Equasym, enz.)
  2. Slaap- en kalmeringsmiddelen gebruikt (Diazepam, Oxazepam, Temazepam,Zolpidem, Zoplicon, enz)

Indien u voldoet aan 1 van de bovenstaande uitzonderingen, verzoeken wij u voorafgaande aan de eerste afspraak even contact met ons op te nemen om in samenspraak met u en uw arts te beoordelen of het tijdelijk stopzetten van 1 of meerdere van deze middelen mogelijk en wenselijk is. Indien dit mogelijk is, zal de exacte duur die er tussen het stopzetten van de medicatie en de afname van het QEEG dient te zitten met u worden besproken. Indien u aan 1 van de bovenstaande uitzonderingen voldoet en dit niet tijdelijk wilt of kunt stopzetten is een QEEG onderzoek iets minder betrouwbaar, maar houden we hier rekening mee bij de interpretatie van het QEEG.

Lees meer veel gestelde vragen over Neurofeedback QEEG

Doet een QEEG onderzoek pijn?2023-10-04T15:41:19+02:00

Doet een QEEG onderzoek pijn?

Nee, de afname van een EEG onderzoek doet geen pijn. Om de elektroden te bevestigen wordt er voor aanvang van het onderzoek hooguit licht over het hoofd gewreven om de elektroden goed contact met de hoofdhuid te laten maken.
Tijdens de (Q)EEG worden uw hersenen continu gemeten d.m.v. een soort badmutsje op uw hoofd (19 kanaals EEG cap).
De elektroden die we gebruiken tijdens de (Q)EEG kunnen alleen gebruikt worden om de activiteit van de hersenen te registreren. Ze kunnen zelf geen stroom afgeven.

QEEG doet geen pijn.

Brainmed

Waarom is een hersenonderzoek zo belangrijk?2023-10-04T17:23:54+02:00

Waarom is een hersenonderzoek (QEEG) zo belangrijk?

Ieder brein is uniek, daarom is een QEEG zo belangrijk.

Ook binnen een groep cliënten met dezelfde diagnose zoals ADHD of ADD, waarbij de klachten sterk overeen kunnen komen kunnen er aanzienlijke verschillen bestaan in de hersenen.
Om gepersonaliseerde neurofeedback, afgestemd op de bevindingen bij de individuele cliënt toe te kunnen passen dient er een hersenonderzoek (QEEG) plaats te vinden. Op basis van het QEEG is het mogelijk om voor de individuele cliënt te bepalen welke hersengolven we moeten trainen om de klachten te verminderen.

Uit onderzoek komt naar voren dat gepersonaliseerde neurofeedback behandeling afgestemd op de bevindingen uit het QEEG effectiever is dan neurofeedback behandeling waarbij er gebruik wordt gemaakt van protocollen.

Wil je meer weten over de effecten van Neurofeedback, of over onze QEEG?

Neurofeedback QEEG
Neurofeedback QEEG
QEEG bij autisme2023-10-04T18:47:00+02:00

Wat zijn de QEEG subtypen bij autisme (ASS)?

Onderzoek bij autisme, of beter ASS (Autisme Spectrum Stoornis), laat zien dat er niet zo iets bestaat als een standaard ASS hersenbeeld.
In eeg onderzoeken waarbij patiënten met autisme worden vergeleken met ‘gezonde’ controles worden afwijkende eeg patronen gerapporteerd, zoals frontale, pariëtale en occipitale alpha power verlagingen (Chan, Sze, & Cheung, 2007; Murias et al., 2007); een verhoogde mate van ‘phase consistency’ tussen posterieure frontale en anterieure temporale delen van het brein (Coben & Padolsky, 2007; Murias et al., 2007) en frontale en frontocentrale verhogingen in de delta en theta frequentiebanden (Chan, Sze, & Cheung, 2007; Kouijzer et al., 2009b; Kouijzer et al., 2010; Murias, Webb, Greenson, & Dawson, 2007).

Van klacht naar QEEG bij autisme

Afhankelijk van welke klachten op de voorgrond staan, zijn er verschillende afwijkingen in het hersenbeeld. Uit EEG en QEEG onderzoek bij kinderen en volwassenen met autisme komt naar voren dat het achterste gedeelte van de hersenen (pariëtale, temporale en occiptale cortex) vaak een afwijkend hersenbeeld laat zien vergeleken met mensen uit de ‘gezonde populatie’. Deze delen van de hersenen spelen een belangrijke rol bij de verwerking en het begrip van sociale informatie uit de omgeving (sociale cues), de prikkelverwerking, de verwerking van ruimtelijk-visuele informatie, de gezichtsherkenning en de verwerking en het begrip van taal en (stem)geluid.
Er zijn grofweg drie veelvoorkomende hersenbeelden (QEEG subtypen) die we vaak zien bij kinderen en volwassenen met ASS. De subtypen QEEG zijn o.a. beschreven in The Brownback, Mason and Associates Neurofeedback System (BMANS) manual 3 (2004).

QEEG subtype 1

bij Autisme, PDD-NOS, Syndroom van Asperger

QEEG subtype 1 wordt gekenmerkt door een bovengemiddelde hoeveelheid trage delta en theta hersenactiviteit, een benedengemiddelde hoeveelheid alpha activiteit en een bovengemiddelde hoeveelheid snelle beta activiteit.

Al deze afwijkingen vinden we overwegend in het centrale en achterste gedeelte van de hersenen (over de sensomotorische, temporale, parietale en occipitale cortex).

In figuur 1 zien we dit QEEG subtype afgebeeld, waarbij de gele en rode kleuren staan voor verhogingen van de betreffende hersenactiviteit, de blauwe kleur voor verlagingen van de betreffende hersenactiviteit en de grijze kleur voor niet afwijkende hersenactiviteit. Boven ieder hoofdje staat weergegeven op welke hersenactiviteit het plaatje betrekking heeft.

QEEG subtype 2

bij Autisme, PDD-NOS, Syndroom van Asperger

QEEG subtype wordt gekenmerkt door een benedengemiddelde hoeveelheid delta en theta hersenactiviteit, een bovengemiddelde hoeveelheid alpha activiteit en een normale hoeveelheid snelle bèta activiteit.

De afwijkingen vinden we wederom overwegend in het centrale en achterste gedeelte van de hersenen (over de sensomotorische, temporale, parietale en occipitale cortex).

QEEG subtype 3

bij Autisme, PDD-NOS, Syndroom van Asperger

Bij kinderen en volwassenen met ASS zien we soms ook klachten op het vlak van de executieve functies. Executieve functie problematiek wordt gekenmerkt door:

  • problemen met de planning en de organisatie van het eigen gedrag;
  • moeite met het verkrijgen van overzicht en inzicht;
  • moeite met het overzien van de consequenties van het eigen gedrag;
  • moeite met het anticiperen op gedrag van anderen;
  • moeite met de onderdrukken van het eigen gedrag/ impulscontroleproblematiek;
  • een verhoogde mate van boosheid, woede en/ of angst;
  • problemen met het focussen van de aandacht; werkgeheugenproblematiek.

In het QEEG is dit doorgaans terug te zien als afwijkingen aan de voorkant van het hoofd (prefrontale en frontale cortex) en over de ‘midline’.

Een belangrijke hersenstructuur in dit gedeelte is de cingulate cortex. In Figuur 3 wordt dit QEEG subtype weergegeven. Er kan zowel sprake zijn van overmatige delta, theta, alpha of beta hersenactiviteit of een combinatie van allen. We zien dit QEEG subtype ook vaak in combinatie met QEEG subtype 1 en 2. QEEG subtype 3 komt relatief vaak voor bij mensen met zowel kenmerken van ASS als ADHD/ ADD.

Brainmed oplossingen

QEEG geeft een mooie inkijk in de relatie tussen uw hersenen en uw gedrag. Het geeft inzicht in de aanwezigheid van biologische gevoeligheden die ten grondslag liggen aan klachten.

Waar kunt u terecht?

De neurofeedback trainingen kunnen op één van de praktijklocaties of aan huis plaatsvinden middels Neurofeedback thuis.

Hier vindt u de praktijk locaties.

Brainmed

 

 

Brainmed geeft inzicht in het brein, met behandeling op maat!

Pauwstraat 6
5451 PZ Mill
0636312243
info@brainmed.nl
www.brainmed.nl